De kracht van visuele communicatie!

Wanneer woord en beeld aan elkaar gekoppeld worden kun je de informatie vaak beter onthouden. Beelden kunnen helpen de dialoog te voeren over bijvoorbeeld de visie van een onderneming of de wijze waarop veranderingsprocessen worden ervaren. 

Wil je ondersteuning en ideeën om jouw manier van communiceren creatiever en krachtiger te maken? Ik denk graag met je mee! Ik visualiseer jouw verhaal, visie, idee of presentatie, zodat in één oogopslag de essentie duidelijk is. 

 

Creatieve en groene visual voor Aeres te Velp

Voor het mbo team van Aeres te Velp heb ik op verzoek van de directie de teamplannen voor drie jaar gevisualiseerd. De opdracht was om de visuals zo natuurlijk en creatief' mogelijk te maken, passend bij de opleiding!

Visualiseren van digitaal onderwijspakket Idyia 

Het geeft een beeld van hoe Idyia er in de praktijk uit ziet. Idyia is een software pakket dat gepersonaliseerd leren mogelijk maakt. Een hulpmiddel voor het maken van planningen en niveauverdelingen. De naam Idyia komt van de Griekse watergodin, vandaar de waterspetters. De kleuren komen overeen met het logo. 

Bovenstaande collega: diverse visuals voor bedrijven, managers en onderwijsorganisaties

 

Rechts: visuele presentatie (met symboliek en metafoor)

Met adjunct-directeur Dorien Scholten mocht ik meedenken om haar eindpresentatie voor haar directeursopleiding persoonlijk en betekenisvol te maken. Dat heeft geresulteerd in deze zeven visuals in de vorm van mensfiguren gebaseerd op Matrjoska’s (gelukspoppetjes). Op deze figuren zijn de zeven eigenschappen van Covey en de ontwikkeling van haar weergegeven met symbolen. Deze symbolen geven de toehoorders duidelijkheid en structuur en houvast voor degene die presenteert. De beelden zorgen ervoor dat je  meer uit je hoofd kunt presenteren, je daardoor meer contact kunt maken met je publiek.   

 

Persoonlijk en onderwijskundig visie schilderij voor IKC directeur 

Anke ten Broeke, directeur van IKC de Wissel, heeft een duidelijke persoonlijke en onderwijskundige visie. Na een uitgebreid gesprek heb ik haar visie  in beeld gebracht: een betekenisvol schilderij met passende symboliek. Het heeft nu een prominente plek in haar werkkamer. 

In het schilderij is The golden circle van Simon Sinek weergegeven, waarbij de ‘waarom’ vraag centraal staat. De cirkel is niet geheel gesloten, dit is een bewuste keuze. De openingen staan voor de naar buiten gerichte en toegankelijke houding van Anke. Anke is een natuurlijk leider, de bladeren en de gele roos verwijzen hier naar. De gele bloem staat voor energie, vreugde, activiteit en groei. De symboliek van de flamingo is plezier, levendigheid, balans en loyaliteit. De stapstenen geven aan dat Anke al heel wat stappen heeft gezet en gemotiveerd is om hard te werken om haar verdere doelen te bereiken. Ik heb met name natuurlijke en lichte kleuren gebruikt, passend bij het karakter van Anke: ze is positief en bekijkt alles van de zonnige kant. Door het ophangsysteem heeft het ook wat weg van de oude schoolposters, hoe toepasselijk!

Een goede leidinggevende heeft onder andere inzicht in zijn of haar eigen persoonlijke ontwikkeling en kwaliteiten. Een visual waarin dit symbolisch of middels een metafoor wordt weergegeven helpt bij het geven van een presentatie of pitch. Deze visual is samen met een leidinggevende gemaakt na een uitgebreid gesprek. De leiderschapsstijl, ambities, waarden, ervaringen en karaktereigenschappen zijn op deze manier in beeld gebracht en vervolgens gebruikt voor een pitch.  De visual geeft houvast voor de presentator en ook voor de toehoorders. De losse onderdelen worden met elkaar verbonden. 

Vijf visie schilderijen 

Bij iedere ingang van basisschool Lindenhage hangt een visie schilderij om iedereen welkom te heten. Het is een kindvriendelijke creatie waarbij in één oogopslag de essentie van de school duidelijk is. Zo geeft de boom aan dat Lindenhage een Leader In Me school is. Samen met Zonnekinderen en ´t Kofschip is de school een integraal kindcentrum, dit is te zien aan de zon en het bootje in het water. Links onder in het schilderij wordt de coachende rol van de leerling weergegeven. Het kind staat centraal, bewegend leren en samenwerkend leren zijn kenmerkend voor de wijze waarop er onderwijs wordt gegeven. Om de boom zie je het logo van de school terug.